Od jakiegoś czasu w naszych sklepach znaleźć można coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Na początku ich producentów nie było wielu, lecz obecnie ich ilość szybko rośnie. Nie ma się czemu dziwić, bowiem klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko ze względu na ich smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak okazuje się bowiem, zawierają one znacznie więcej witamin i cennych składników odżywczych niż soki produkowane z koncentratu. Nie wspominając już o napojach udających soki, w jakich większość zawartości to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet barwniki i konserwanty.

Przy tłoczonych sokach jest zupełnie inaczej, do nich nie dodaje się praktycznie nic. Owoce i warzywa są dokładnie myte, a następnie wyciskane na zimno w specjalnych prasach. To powoduje, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, które nie są niszczone. Takie soki oferowane są w kilku rodzajach. Dużą popularnością cieszą się tak zwane soki jednodniowe, rozlewane do butelek zaraz po wyciśnięciu.

Klienci chętnie też sięgają po wersje w workach z kranikiem. W takim przypadku producent soków bez cukru stosuje dodatkową pasteryzację w odpowiedniej temperaturze, co przedłuża okres ważności nawet do kilku miesięcy. Tak więc jeśli ktoś lubi pić soki owocowe, to powinien wybierać te tłoczone. Są one pełne witamin i minerałów, bez dodatków i wypełniaczy. A co najważniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, bowiem tego typu soki bez problemów można dawać nawet maluchom.