Czyszczenie separatorów tłuszczu – jak często trzeba robić
Obiekty gastronomiczne, jakie używają w kuchni wiele różnych tłuszczy, muszą zadbać o ich odpowiednie utylizowanie. Bezpośrednie wylewanie do kanalizacji nie może mieć miejsca, bo zabraniają tego przepisy. Z tego też powodu w takich sytuacjach niezbędne będzie zainstalowanie dedykowanego separatora tłuszczu, który oczyści odpowiednio ścieki z takiego zanieczyszczenia. Przy montażu separatora należy zwrócić uwagę na kilka istotnych spraw. W pierwszej kolejności powinien on zostać dobrany pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego podczas pracy.
Dodatkowo należy go ustawić w takim miejscu, aby był łatwy dostęp. Jest to spowodowane tym, że regularnie trzeba będzie wykonywać przegląd separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć łatwy dojazd. Oczywiście firmy z tej branży gotowe są na różne dziwne sytuacje, dysponują też sprzętem mającym spory zasięg, ale zdarzają się przypadki, że nawet to nie pomoże. W zasadzie wszystko da się zrobić, ale jeśli trzeba będzie podjąć jakieś niestandardowe prace, to być może czyszczenie separatorów cena będzie też trochę inna.
Przy użytkowaniu separatora w jego wnętrzu gromadzić się będą odseparowane tłuszcze, dlatego też co jakiś czas należy je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów Śląsk musi być wykonywane przez firmę mającą konieczne pozwolenia, a także wspominany wcześniej pojazd do gromadzenia takich zanieczyszczeń. Przeważnie taki serwis odbywa się raz na miesiąc, ale w każdym przypadku należy indywidualnie to ustalić.